Renalds falling snow

Cursus voor het maken van sneeuwwerelden pagina 7

Stap 27: Zet Layer1 aan. Alle andere sneeuwlagen (Layer2-12) moeten uit staan, maar de gewone lagen (zonder sneeuw) moeten gewoon aan staan.

Stap 28: Ga naar File>Export>GIF Optimizer (NL-versie: Bestand>Exporteren>GIF-optimalisatie) en gebruik de volgende instellingen:
Transparency: Existing image or layer transparency (NL-versie: Transparantie: Transparantie van bestaande afbeelding of laag),
Partial Transparency: Use full transparency for pixels below 98% opacity (NL-versie: Gedeeltelijke transparantie: Volledige transparantie voor pixels met minder dan 98% dekking), stel dit in op 98 wanneer hier een ander getal staat en No, use the existing image color at 100% opacity (NL: Nee, de bestaande afbeeldingskleur gebruiken met dekking van 100%). Gebruik als bestandsnaam p1.gif

Stap 29: Het is niet nodig dat de standaard in elk frame aanwezig is. In de eerste is de standaard natuurlijk wel nodig, maar die hebben we net opgeslagen. De andere frames hoeven alleen maar het bewegende deel van de animatie te bevatten. Zet Layer16 (dit is de laag die de standaard bevat) uit, zodat nu alleen nog de glazen bal zichtbaar is. Selecteer het selectiegereedschap en zet de cursor op het coördinaat 0,0 en sleep de cursor nu naar de rechterbenedenhoek zodat de hele globe nu net in de selectie past. Zorg ervoor dat de volledige breedte van het plaatje geselecteerd is. Ga nu naar Image>Crop to selection (NL-versie: Afbeelding>Bijsnijden tot selectie) of druk op CTRL+R. Zet Layer16 (de laag met de standaard) nu weer aan en sla dit bestand op als plaatje1.psp, zodat je niet per ongeluk het volledige plaatje zult kunnen overschrijven.

Stap 30: Zet Layer1 uit en zet Layer2 aan. Herhaal nu stap 28, maar sla het bestand nu op als p2.gif.

Stap 31: Herhaal nu stap 30 door telkens de laag uit te zetten die je net gebruikt hebt en de volgende aan te zetten. Gebruik telkens het nummer van de laag als nummer voor het bestand dat je opslaat totdat je p12.gif hebt opgeslagen. De nummers zijn straks belangrijk voor het maken van de animatie.

Stap 32: Ga naar File>Jasc Software Products>Launch Animation Shop (NL-versie: Bestand>Jasc Software-produkten>Animation Shop starten, PSP5: File>Run Animation Shop). Start de Animation Wizard (NL: Wizard Animatie) door te klikken op de meest linkse knop op de knoppenbalk.

Stap 33: Selecteer Same size as the first image frame (NL-versie: Zelfde afmetingen als eerste beeldframe)en klik op volgende,
Selecteer Transparent (NL: Transparant), klik op volgende,
Selecteer Upper Left corner of the frame en With the preceding frame's contents (NL: Linkerbovenhoek van het frame en Met de inhoud van het voorafgaande frame), vink Scale frames to fit (NL: Frames passend maken) niet aan. Klik op volgende,
Selecteer Yes repeat the animation indefinitely (NL: Ja, de animatie blijven herhalen) en zet de tijd dat elk frame weergegeven wordt op 10, klik op volgende,
Klik op Add Image... (NL: Afbeelding toevoegen....) Blader naar de map waar je de bestanden p1.gif, p2.gif, p3.gif enz. hebt opgeslagen. Klik op de laatste en klik vervolgens op de eerste terwijl je SHIFT hebt ingedrukt. Ze worden dan allemaal geselecteerd. Klik nu op Openen en ze zullen nu in het dialoogscherm van de wizard te voorschijn komen. De kans is groot dat ze niet in de juiste volgorde staan, dus moet je ze een voor een selecteren en met de knoppen Move Up en Move Down (NL: Omhoog en Omlaag) op de juiste plaats zetten. Het is belangrijk dat ze in de goede volgorde staan. Dus p1.gif bovenaan en p12.gif onderaan. Klik op volgende.
Klik op Voltooien, zodat de frames in de animatie zullen komen te staan.

Stap 34: Klik op de animatieknop Animatieknop om de animatie te testen. Als het goed is, bewegen alleen de sneeuwvlokken. Als toch een gedeelte van de globe of de standaard beweegt, heb je waarschijnlijk een keer ergens een laag verplaatst en zul je de frames opnieuw moeten maken en wees dan voorzichtig om geen lagen te verplaatsen al is het maar één pixel.

Stap 35: Als je wilt experimenteren met de snelheid waarmee de sneeuwvlokken naar beneden vallen, klik dan nogmaals op de animatieknop om de animatie te stoppen. Ga naar Edit>Select all (NL-versie: Bewerken>Alles selecteren) of druk op CTRL+A. Ga dan naar Animation>Frame properties (NL-versie: Animatie>Eigenschappen voor frame) of druk op ALT+ENTER. Hier kun je de tijd dat elk frame getoond wordt veranderen. Een lagere waarde geeft een animatie met sneller vallende sneeuw, een hogere waarde geeft trager vallende sneeuw, je kunt het vallen van de sneeuw zo traag maken als dikke stroop.

Stap 36: Wanneer je tevreden bent over je animatie ga dan naar File>Save as (NL-versie: Bestand>Opslaan als) of druk op F12 en geef een bestandsnaam op (ik heb als naam sneeuwwereld.gif gekozen). Klik op Opslaan. In het volgende scherm kun je de schuifregelaar iets naar beneden halen zodat je minder kleuren gebruikt, als je animatie hierdoor tenminste geen rare kleurverschillen gaat vertonen. De beste kwaliteit krijg je natuurlijk wanneer je de schuifregelaar bovenaan laat staan en je alle 256 kleuren gebruikt. Ik heb gekozen voor 128 kleuren (dit scheelt bij deze animatie bijna 100kb ten opzichte van 256 kleuren), aangezien mijn plaatje bedoeld is voor gebruik op het internet en een plaatje van meer dan 400 kb toch wel erg traag inlaadt. Maar wanneer jij gebruik maakt van een plaatje dat meer kleuren nodig is, zul je wellicht de schuifregelaar bovenaan moeten laten staan. Klik nu op volgende.
Als de animatie samengesteld is, klik dan op volgende om de bestandsgrootte en de downloadtijden te bekijken en klik op voltooien om de animatie op te slaan.

Ik heb mijn sneeuwwereld op de volgende pagina gezet, zodat je op deze gewone pagina van de cursus nog geen last hebt van een traagladende animatie.

Deze methode voor het maken van vallende sneeuw kun je uiteraard ook heel goed gebruiken voor vierkante plaatjes.
Veel plezier met de vallende sneeuw!

Volgende pagina
Vorige pagina